Голяма ретроспективна изложба с над 70 творби на скулптора  Георги

...
Голяма ретроспективна изложба с над 70 творби на скулптора  Георги
Коментари Харесай

Ретроспективна изложба за 80-годишнината на Георги Чапкънов

Голяма ретроспективна галерия с над 70 произведения на скулптора  Георги Чапкънов откри във връзка 80-та годишнина на създателя. Акцент в експозицията, озаглавена  , е виртуален облик на най-знаковият за създателя план – монументът, отдаден на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази скулптура е малко позната в своите елементи и история, а основаването й е лишило повече от 9 месеца.

В залите на Националната изложба във връзка юбилея за пръв път са изложени и непоказвани до момента и даже незавършени произведения на Георги Чапкънов. Скулптурите са събрани от музеи и галерии в страната, както и благосъстоятелност на самия създател и частни колекционери. 
               

А какво да очаквате най-точно разказват кураторите на плана Иво Милев и Милко Добрев:

„ Изложбата, ретроспективна по темперамент, слага толкоз “земното ” на пръв взор творчество на Георги Чапкънов в подтекста на един надземен, философски свят, където небесното има своя ясно лимитирана конструкция. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до пъкъла и парадайса. Този Космос, нравствен свят на превръщане и ставане, се държи от едно всесилно провидение, което има женска същина и форма – „ небесната премъдрост ” София. ”  

Можете да видите изложбата до 14 май 2023.

И още една галерия, отдадена на създателя

Ако сте от феновете на творчеството на огромния ни ваятел не пропускайте и другата галерия, отдадена на юбилея на Георги Чапкънов, която бе открита преди дни в Националната гимназия за приложни изкуства. Там ще можете през обектива на фотографа  Иван Бакалов да допълните облика си за създателя. Експозицията се състои от 30 фотографии, снимани в ателието на Георги Чапкънов-Чапа в разнообразни интервали в продължение на няколко десетилетия.

Към изложбата е основан и електронен азбучник, който демонстрира разнообразни страни от процеса на основаването на творбите на създателя. Проектът е основан през 2021 година от.

 
               

Георги Чапкънов- Чапа е роден на 24 януари 1943 година в с. Вълчи дол, Варненско. На 13 години той идва в София, с цел да учи изобразяване.  През 1968 година приключва изящна статуя в Художествената академия в София при проф. Иван Мандов и доцент Илия Илиев, след което специализира леярство в Париж.  От 1974 година в продължение на 23 години е учител в Художествената академия, където е професор и началник на катедра " Художествена обработка на метал ".

Негови творби са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, постройката на Международния олимпийски комитет в Лозана и други

Съавтор е на герба на Република България (1997 г.); създател е на „ Статуята на София “ в столицата (2000 г.). Автор е също на доста монети и медали, правил е портрети на едни от най-известните персони на България.

Чапкънов е непостижим занаятчия на дребната пластика. Той твори и монументална статуя, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, статуи от вторични първични материали. Има над 30 независими изложения, а първите му са през 1975 година в София и през 1976 година в Пловдив.

 Той е първият български ваятел, почетен през лятото на 1990 година с една от осемте награди на първия в света Музей за статуи навън в местността Хаконе в Япония.

През април 1993 година Георги Чапкънов е почетен със специфичната премия на президента на Италия - " Солмона " за заслуги към италианската и международната просвета за скулптурния му портрет на Федерико Фелини

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР